miercuri, 17 octombrie 2012

Romania in Marea Britanie

Am vrut de mult timp sa scriu despre asta pentru ca multi prieteni m-au intrebat la un moment dat, cum e cu munca in UK? De ce acte ai nevoie, ce conditii trebuie sa indeplinesti si daca gasesti usor de munca.

Drept sa va spun, e greu! :) Romanii, laolalta cu bulgarii, sunt cei mai prost vazuti in Marea Britanie dintr-o sumedenie de motive. Primul motiv care ni se baga pe gat este ca suntem ultimii care am intrat in UE, dar adevaratul motiv este ca polonezii, care au aderat inaintea noastra, au bombardat Anglia in numar de peste 2 milioane in primul lor an ca si europeni, luandu-le joburile englezilor. Si uite asa, britanicii s-au suparat si si-au luat masuri de precautie. Iar acum romanii si bulgarii au legi peste legi care sa le interzica sa lucreze legal in UK. Ar mai trebui precizat si ca romanii sunt perceputi ca si rromi, sau persoane deosebit de violente care omoara oameni pe strada, sau ocupa ilegal case parasite. A fost deosebit de amuzant cand eram odata in metrou si un individ de langa mine citea ziarul, in care era un articol despre un roman care a ciopartit o femeie, moment in care tipul mormaie ca daca intalneste vreodata un roman, il omoara in bataie. :))

Ca si roman in UK, ai voie sa APLICI la permis de munca daca esti student (iar aici ai dreptul la 20 de ore/saptamana), daca esti chemat special tu invidivul X sa lucrezi la compania Y pentru ca tu, si numai tu poti face jobul ala, daca esti muncitor calificat aka, ai skilluri de femeie de serivici, lucrator pe camp, dadaca, sau daca te casatoresti cu un cetatean britanic :) Ca sa aplici la permisul de munca ai nevoie de o adresa, de un cont in banca si de o gramada de acte in original pe care trebuie sa le trimiti la UKBA (UK Border Agency) si pe care le astepti cca 4 luni. Ulterior ti se elibereaza un fel de certificat (daca ai noroc) pe care il prezinti angajatorului (daca te vrea cineva) ca si dovada de permis de munca.
Alta modalitate de a obtine permis de munca este de a te inregistra ca si self-employed, echivalentul a PFAului de la noi, in care nu trebuie decat sa aduci dovezi (facturi, site, chitante) care sa ateste ca functionezi in industria cutare si ca faci cutare lucru. Dar acest permis nu prea iti ofera flexibilitate daca decizi sa te angajezi in cadrul unei companii. Tin sa precizez ca acestea sunt modalitatile curate de a aplica la permis de munca. Or mai fi posibilitati si giumbuslucuri s-o scoti la capat, dar nu as recomanda.

Ulterior permisului de munca, oricare ar fi el, trebuie sa te inregistrezi ca si platitor de taxe si sa iti iei Insurance Number. Ca si angajat, compania le va plati pt tine, de fapt ti le va deduce din salariu. Ca si self-employed ti le platesti singur din profit.

Eu am aplicat ca si student. A trebuit sa completez un formular, sa trimit tot felul de acte care sa arate ca sunt student, ca am asigurare de sanatate (ca sa nu beneficiez de serviciile sistemului lor de sanatate), ca am suficienti bani intr-un cont incat sa nu devin o povara pe umarul societatii. In principiu a trebuit sa dovedesc ca am toate motivele din lume sa vin in Marea Britanie, ca sunt serioasa, ca imi fac treaba si ca nu supar pe nimeni. Am asteptat din septembrie pana in ianuarie, timp in care mi-am rupt picioarele prin tot felul de locuri. La un moment dat am primit o scrisoare in care mi s-au mai cerut ultimele extrase de cont ca sa vada ca intre timp m-am tinut de cuvant si au circulat bani in contul meu si mi-am platit chiria si toate cele. Dupa ce am primit permisul, am putut sa lucrez numai part-time pe perioada studiilor, urmand ca dupa ce nu mai am nevoie de timp pe care sa-l aloc invatatului, sa pot lucra full-time.
Acum ca lucrez de 6 luni full-time si am si am si terminat o facultate aici, pot aplica la un alt permis de munca (Blue Card - mama permiselor de munca) care imi va permite sa lucrez oriunde, oricand, oricum si pentru oricine.Si dupa asta, orice membru de familie apropiat poate lucra legal automat, pentru ca eu am primit acest permis de munca.

Un prieten, spre exemplu, a lucrat la negru prin absolut toate locurile, si la un moment dat a dat de un sef care era dispus sa-l ajute sa-si ia permisul de munca. Dar ca si angajator, ca sa aplici pentru un roman la permisul de munca trebuie sa dovedesti prin toate mijloacele posibile ca ai incercat mai intai sa angajezi un britanic, ca ai postat anuntul cu locul de munca undeva si ti-au venit toate natiile de oameni la interviu. Dar ca toate natiile de oameni au fost incompetente si numai romansul acesta poate face treaba cum trebuie. Ulterior (daca ai noroc si angajatorul tau are rabdare), poti lucra pentru omul cumsecade, dar numai pentru el. Daca te da afara sau demisionezi, iar nu mai ai permis de munca :) Angajatorul prietenului meu n-a avut rabdare.

Mai sunt optimisti si norocosi care au reusit sa-si ia permisul de munca mai repede (nu mai usor) sunand la un nr. de telefon care se afla pe siteul UKBA, dar nu stiu cum ei au reusit pentru ca eu de fiecare data cand am sunat, nu raspundea nimeni, si cand am verificat adresa pe Maps, mi-a aratat un mare camp.

Recitind ce am scris, suna foarte negativist si complicat, stiu. In principiu, trebuie sa ai un motiv sa vii in Marea Britanie ca sa lucrezi un job mai de Doamne ajuta. Altfel, risti sa lucrezi intr-un bar sau intr-un fast food, facand bani buni ce-i drept, dar calcandu-ti demnitatea si rabdarea in toate picioarele. Odata ce ai indeplinit toate conditiile, aplica aplica si aplica! 50 de aplicatii pe zi, 100 daca e nevoie. Incepe cu un internship, incepe cu minimum wage entry-level, incepe cu ceva. Pentru ca odata ce ai intrat pe piata, totul e mult mai usor. Important e sa cunosti oameni care sa te recomande, care sa te ajute, sa te directioneze, pentru ca intr-o tara in care somajul a ajuns la cel mai inalt nivel din ultimii 20 de ani, ca sa reusesti ca si roman este o provocare. Dar si o mandrie.

In principiu trebuie sa stii ce vrei, exact si precis, si sa nu te dea nimic in laturi de la visul tau. Si va spun eu, se merita!

Sper ca v-am lamurit!

Daca e cineva care a avut alte experiente, pentru ca stiu ca sunt situatii si situatii, lasati-le la comentarii, va rog. Sunt foarte multi oameni care au nevoie de cat mai multe informatii inainte de a lua decizia de a se muta in UK.


Bruneta

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu