miercuri, 27 ianuarie 2010

Explicatii..

Am facut liceul la profilul socio-uman. Adica filozofie, psihologie, sociologie si logica la greu. Evident, toate astea in practica, in viata de zi cu zi lipsesc cu desavarsire.
La logica spunea profesoara (sustinuta de manual) ca nu poti defini un obiect prin el insusi. Concret, nu poti spune ca ceva corect este ceva caracterizat prin corectitudine sau ca frumosul are insusirea ca e frumos. Pus si altfel, nu poti spune despre drept ca e ceva ce nu e stramb. Am inteles ideea, mai greu, ca am avut 5 pe primul semestru la logica dar uite ca s-a prins , inevitabil, si ceva de mine.
Ok, acestea fiind spuse, va propun spre delectarea ochiilor nostrii si exersarea logicii noastre proaspat enuntate, urmatoarea definitie extrasa chiar din DEX:
IZOMETRÍE s.f. Însuşirea, faptul de a fi izometric. [Gen. -iei, var. isometrie s.f. / < fr. isométrie, germ. Isometrie].
Frumos, nu-i asa? Te simti luat in serios pana si de limba romana, asa-i? A ajuns si DEX-ul sa ne ia la misto...
Pana la urma, asa cum mi-a spus o prietena, a recunoaste ca nu stii, e ca si cum te-ai recunoaste infrant iar DEXul este suveranul (SUVERÁN adj., s. 1. adj. v. absolut. 2. adj. absolut, total. (Un dispreţ ~.) 3. adj. v. independent. 4. s. v. rege. 5. s. v. domnitor. 6. s. suveranul pontif v. papă. ; nah ca pe asta a stiut sa-l explice) explicatiilor, n-are cum sa nu le stie pe toate. Asa ca tipic romanesc, mai bine spune o tampenie decat sa recunoasca ca pur si simplu habar n-are.




A voastra Blonda.

4 comentarii:

  1. Fara sa fur din intensitatea mesajului tau care este totusi demn de luat in seama... simt ca este exprimat cu ajutorul unui exemplu impropriu :)
    DEXul ce face acolo, este o simpla trimitere la cuvantul "izometric" unde se explica mai clar ce inseamna. Este o tehnica ce o intalnesti peste tot in DEX din ratiuni economice si pentru evitarea ubicuitatii explicatiilor.

    RăspundețiȘtergere
  2. Ei,multumesc de explicatie, dar stii si tu ca mesajul nu se referea la DEX, avea intelesuri "ascunse" legate de situatia generala dezamagitoare in care ne scaldam...cumva fara iesire..

    RăspundețiȘtergere
  3. prima e definitie circulara si a doua e negativa... si eu tot profilul ala l-am avut... :))

    RăspundețiȘtergere
  4. nu este mare nebunie aici. de multe ori, logica intra in razboi cu gramatica. exemplul tau este minor, sa vezi cand formalizezi limbajul, si pe urma sa mai tii cont si de gramatica.

    RăspundețiȘtergere